Vodopad Kravice je hercegovački dragulj koji privlači brojne turiste

Posted on 06/05/2017 · Posted in I

Da je Bosna i Hercegovina bogata prirodnim ljepotama svjedoči i vodopad Kravice, nadomak Ljubuškog, koji svakodnevno posjećuju brojni turisti iz svih krajeva svijeta. Teško je reći da li je ovaj hercegovački dragulj ljepši kada ga pogledate prilazeći mu s gornje strane dok puninu njegove ljepote još skriva zelenilo kojim je..
Read more

Telegraph preporučio našu zemlju turistima: 9 zanimljivih činjenica o BiH

Posted on · Posted in I

Ugledni britanski medij The Telegraph izdvojio je BiH kao jednu od destinacija koje turisti trebaju posjetiti. Autor u svom tekstu opisuje BiH kao lijepu evropsku zemlju, okruženu planinama, s čistim rijekama i bogatom historijom, ali i kao jednu od strana krvavog raspada Jugoslavije. 1. Moderna BiH je starija nego što..
Read more

Saudijska Arabija najveći arapski investitor u BiH

Posted on · Posted in I

Foto: Arhiv/Klix.ba Prema podacima kojima raspolaže Centralna banka BiH (CBBH), od 2005. do 2015. godine, arapski investitori uložili su u Bosnu i Hercegovinu 501,6 miliona KM. Najveći investitor je Saudijska Arabija s uloženih više od 200 miliona KM, a značajne investicije stigle su iz Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE),..
Read more

Mjesto endemskih vrsta flore i faune: Park prirode Tajan sve više zanimljiv bh. i stranim turistima

Posted on 08/04/2017 · Posted in General

Park prirode Tajan jedna je od atraktivnijih turističkih lokacija u Bosni i Hercegovini, a smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica. Svake godine sve veći broj turista posjeti područje parka i uživa u netaknutoj prirodi. Područje Parka prirode Tajan s najvećom nadmorskom visinom od 1.297 metara bogato je..
Read more

Sarajevo: Broj hotela, hostela i prenoćišta raste iz godine u godinu

Posted on · Posted in General

Foto: Arhiv/Klix.ba Nakon rata i troipogodišnje opsade Sarajevo je danas, nakon četvrt stoljeća nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ponovo svrstano među najpoželjnije evropske turističke destinacije. Mnogi su poslije ratnih razaranja kročili u njega ne bi li na trenutak osjetili horor iz filmske priče, ali posljednjih godina Sarajevo turistima nudi veseliju priču..
Read more

Kajtazova kuća: Najstarija kuća u Mostaru i zaboravljeni arhitektonski dragulj

Posted on 06/03/2017 · Posted in I

U Mostarskom naselju Luka, nedaleko od Starog mosta, nalazi se vjerovatno najstarija sačuvana kuća u ovom gradu. Pomalo zaboravljena, van ozbiljnijih turističkih tura i pogleda prolaznika, blista arhitektonski biser iz 1520. godine, na ponos porodice Kajtaz. Prekrasan primjer gradnje tog doba, da čovjek danas doživi šta je zaista naša izvorna..
Read more

Prošle godine BiH posjetilo 1,1 miliona turista, ostvareno 2,4 miliona noćenja

Posted on 24/02/2017 · Posted in I

U periodu januar – decembar 2016. turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 1.148.530 posjeta, što je više za 11,6 posto i 2.376.743 noćenja, što je više za 10,9 posto u odnosu na isti period 2015. godine. Broj noćenja domaćih turista prošle godine bio je viši za 2,5 posto, dok..
Read more

U decembru 2016. BiH posjetilo 17 posto više turista u odnosu na isti mjesec 2015.

Posted on 22/02/2017 · Posted in Uncategorized

Bosnu i Hercegovinu je u decembru prošle godine posjetilo 73.181 turista, što je više za 17,8 posto u odnosu na isti mjesec 2015., te više za deset posto u odnosu na novembar 2016. godine. Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba Oni su ostvarili 137.967 noćenja, što je više za 21 posto u odnosu..
Read more

Zemaljski muzej BiH čuvar tri miliona predmeta neprocjenjive vrijednosti

Posted on 01/02/2017 · Posted in Uncategorized

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježava danas 129. rođendan bogatim i raznovrsnim programom, a prvi jutrošnji posjetioci bili su najmlađi građani BiH, učenici prvih razreda osnovnih škola koji su pod muzejsko okrilje došli kako bi naučili nešto više o bogatoj baštini svoje domovine. Direktor Muzeja Mirsad Sijarić je posebno ukazao..
Read more

Sarajevo preporuka Guardiana za zimski odmor u Evropi

Posted on 20/01/2017 · Posted in Uncategorized

U ovom okrutnom svijetu, Sarajevo je podsjetnik da se i loše stvari mogu preokrenuti na bolje. Ovaj nekada veličanstveni bastion integracije i multikulturalnog sjaja, izrastao je iz pepela opsade 1992-95 u metropolu koja je u procvatu i fascinantno turističko odredište, navodi se u tekstu koji je nedavno objavio britanski Guardian...
Read more