Posted on 01/02/2017 · Posted in Uncategorized
Direktor Muzeja Mirsad Sijarić je posebno ukazao čast prvim posjetiocima, najmlađima, a u izjavi za medije je kratko podsjetio da iako status ove institucije nije riješen, ona čuva tri miliona predmeta neprocjenjive vrijednosti, što je čini najreprezentativnijom i najstarijom naučno-obrazovnom i kulturnom institucijom u BiH. Njihova vrijednost je, naveo je, u davanju mogućnosti budućim istraživanjima, učenju, spoznavanju te razvijanju kulture u BiH.

Zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH Marica Filipović je za rekla da su formirani punktovi muzejskih odjela na kojima će kustosi posjetiteljima prezentirati bogatstvo ove institucije, u kojoj je također smještena i naučna biblioteka.

Danas će svako odjeljenje predstaviti svoj rad, tako će Odjeljenje prirodnih nauka prezentirati rad na zaštiti biljaka, proučavanju životinja i kompletan živi svijet u BiH. Odjel arheologije predstavit će rad kustosa odsjeka za prethistoriju i srednji vijek, te će posjetiteljima približiti rad na konzerviranju, prepariranju, zaštiti predmeta.

Odjel etnologije prikazat će angažman na zaštiti tekstilnih predmeta, sakupljanju usmene građe i dokumentacije, čuvanju zanatskih proizvoda i mnogih drugih segmenata kulture življenja u 19. i 20. stoljeću.

“Posao kustosa je izuzetno zanimljiv, složen je, ima puno segmenata kao što je muzeološki rad, gdje se radi direktno s predmetima, priprema zbirki, potom rad s posjetiocima koje treba zainteresirati i predstaviti im izložbu te ukazati na važnost izloženog”, kazala je Filipović.

Također, dodala je, i naučnoistraživački rad je izuzetno dinamičan, realizira se na terenu, proučava se dokumentacija, arhivska građa, te se to sintetizira u članak koji se objavljuje u Glasniku Zemaljskog muzeja BiH.

Današnji program bio je još jednom prilika za sve da vide originalnu sarajevsku Hagadu, a u večernjim satima Muzej će prirediti koncert kvinteta “Klaster” Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te otvaranje dviju izložbi – arheološke postavke “Ars erotica” autora Adnana Busuladžića te “Arktičke sudbine” francuskog fotografa Nicolassa Mingassona, obje u zgradi Odjeljenja etnologije.

Posjetitelji Muzeja moći će uživati u raznovrsnim sadržajima, cjelodnevne prodajne izložbe muzejskih publikacija, suvenira i starih razglednica, najmlađi će moći učestvovati u radionici za djecu “Mozaik” u Odjeljenju arheologije, a bit će upriličeno i predstavljanje kartica Kluba prijatelja Zemaljskog muzeja BiH.

Vrata Zemaljskog muzeja bit će otvorena do ponoći, a ulaz je slobodan.

klix.ba

About the Author