Posted on 27/12/2016 · Posted in Uncategorized

 

Ova nagrada se dodjeljuje svake dvije godine od 1987., a pobjednik osvaja 60.000 dolara i skulpturu koja evocira Paviljon Mies van der Roghe u Barceloni.

U opisu projekta Hotela Pino Nature navedeno je da u Sarajevu uz kult ispijanja kafe postoji tradicija rekreacije na okolnim planinama koje su prava “pluća grada”. Izgled hotela Pino oslanja se na strme krovove i iskustva narodnih arhitekata, prirodnu geometriju planinskog ambijenta, taktilnost i toplinu planinarskog doma.

Projekt Studija Zec, čiji je osnivač i vlasnik Amir Vuk Zec, jedan je od 365 arhitektonskih radova iz svih krajeva svijeta, a nominovalo ga je Udruženje arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Uz BiH još jedino Malta i Ukrajina imaju po jednog nominovanog, dok ih je najviše iz Francuske i Španije – po 28, 19 iz Velike Britanije, 17 iz Njemačke i Italije, 16 iz Danske, a 15 iz Austrije. Hrvatska ima osam nominovanih projekata, a Srbija četiri, dok su dva iz Albanije.

Za nominovane radove rečeno je da su stimulišući, inovativni, da su unaprijedili postojeće uslove te pomakli granice i postavili nove standarde.

Žiri će u januaru objaviti skraćenu listu sa 40 projekata, a u aprilu će izabrati pet finalista. Dodjela nagrada bit će upriličena 26. maja u Paviljonu Mies van der Rohe.

 Klix.ba

 

About the Author