Posted on 06/05/2017 · Posted in I
Saudijska Arabija najveći arapski investitor u BiH

Foto: Arhiv/Klix.ba
Na osnovu preliminarnih podataka za prvih devet mjeseci 2016. godine, registrirane su i dodatne investicije iz Kuvajta – 16 miliona KM, Saudijske Arabije – 19,4 miliona KM i Ujedinjenih Arapskih Emirata – 20,1 milion KM, a najviše se ulaže u nekretnine.

Neke od dosadašnjih najznačajnijih investicija su Bosna Bank International d.d. Sarajevo, shopping galerija BBI Centar, Sarajevo City Center i hotel Bristol, rezidencijalno naselje Poljine Hills, Zeraa Investment, zabavni park Sunnyland te poslovni centar UNITIC.

Nekoliko projekata je u fazi realizacije, a značajniji su: Turistički grad na području Općine Trnovo, stambeni kompleks na Ilidži “Sarajevo waves” te izgradnja stambeno-poslovnog objekta ”Sarajevo Tower” bh. kompanije ANS Drive i kuvajtske kompanije Smart Invest.

Podaci iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH ukazuju da velike probleme investitorima predstavljaju brojne administrativne barijere, dugotrajne i komplicirane procedure, neefikasnost javne uprave, sudova te izuzetno teško dobijanje dozvola. U BiH je za otvaranje firme potrebno čak 37 dana, dok se u Hrvatskoj može otvoriti za devet, a u Srbiji za 12 dana.

Velike poteškoće s kojima se susreću arapski investitori sve više rezultiraju njihovim odlascima iz BiH, te velikim ulaganjima u Evropu i zemlje regiona. Tako su arapski investitori za najnoviji projekat u Srbiji ”Beograd na vodi” izdvojili čak 3,1 milijardu eura, a jedna od većih investicija je i Etihad Airways, vrijedan 100 miliona eura, dok se ukupna vrijednost trenutnih investicija u susjednu nam zemlju procjenjuje na sedam milijardi eura.

Arapski investitori u Veliku Britaniju uložili su više od 60 milijardi funti u različite privredne i ekonomske segmente, a u njemačke kompanije u posljednjih nekoliko godina oko 100 milijardi eura. U Turskoj najviše ulažu u građevinski sektor, te različite projekte iz turizma i tekstilne industrije, tako su 2009. godine investirali devet milijardi dolara, a u 2016. godini ta brojka je narasla na čak 46 milijardi dolara.

klix.ba

About the Author